W ostatnich latach wzrosła nasza świadomość jako konsumentów. Coraz większą uwagę zwracamy nie tylko na cenę, ale i jakość produktów. Coraz chętniej płacimy za wysokiej klasy owoce i warzywa, z których można przyrządzić pełnowartościowe posiłki. Niemniej jednak, nikt z nas nie chce spędzać w kuchni więcej niż to konieczne. Z tego względu ogromną popularnością cieszą się, tak zwane dania jednogarnkowe, które niejednokrotnie mogą być zarazem dietetyczne.
Szakszuka – jajka gotowane w pomidorach
W polskiej kuchni króluje szakszuka. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza ,,wielki bałagan’’ i rzeczywiście, przyrządzenie tego wspaniałego dania przypomina artystyczny nieład. Szakszuka wywodzi się z Bliskiego Wchodu oraz Afryki Północnej. Jej klasyczna wersja zawiera pomidory, paprykę, cebulę oraz jajka. Wszystkie składniki poza jajkami umieszczamy na patelni i czekamy, aż się zetnie. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia wbijamy do niej dwa jaja. Całość gotowa jest do zjedzenia, gdy jajka odrobinę się podgotują. Na zakończenie możemy ją ozdobić szczypiorkiem lub liśćmi szpinaku.
Omlet – jedno z dań Starożytnego Rzymu
Przepis na omlet znany był już w Starożytnym Rzymie. Jego receptura została udoskonalona przez Francuzów. Dzięki temu omlet znany jest na całym świecie i znajduje się na liście najpopularniejszych dań. W naszym kraju przepis na omlet spopularyzowała Marysieńka Sobieska. W jego skład wchodzą: jajka, woda oraz sól. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie nam zaledwie kilka minut, za to pyszny smak, będzie nam towarzyszyć przez cały dzień. Aby przyrządzić omlet, wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Następnie do tak przygotowanych jajek dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę wody. Całość należy przelać na rozgrzaną patelnię i smażyć do chwili ścięcia. Na zakończenie tak przygotowaną potrawę można posypać szczypiorkiem, który doda mu odrobiny pikanterii. Dodatki do omletu możemy wybierać właściwie dowolnie. Będzie pyszny a awokado, szynką czy pomidorami. Omlet pozostawia nam mnóstwo możliwości.
Frittata z kalafiorem – szybki, pełnowartościowy posiłek na zakończenie dnia
Frittata to hiszpański przepis na pyszne śniadanie. Do jej przygotowania potrzebujemy: jajka, ząbek czosnku, koperek oraz kalafiora i sól. Jajka należy połączyć w miseczce a następnie dodać do nich drobno pokrojony kalafior, koperek, wyciśnięty czosnek, a także sól. Powstałą masę przelewamy na patelnię i zapiekamy. Tak skomponowany posiłek doskonale pasuje do szklanki świeżo wyciśniętego soku.
Podstawę do każdego z opisanych dań stanową jajka. Przyczyną tego jest niska kaloryczność jajek oraz duże zasoby białka, które jest potrzebne do budowy komórek w naszym organizmie. Co więcej, białko daje nam poczucie sytości oraz dzięki niemu nasz organizm szybciej spala tłuszcz. Jajka doskonale pasują do śniadania, obiadu i kolacji. Dania z jajek, warzyw i niewielkiej ilości tłuszczu nie powodują wyrzutu insuliny. Jajka są pełnowartościowym produktem, który powinniśmy mądrze wybierać. Oczywiście nie należy jeść ich ciągle, ale stanowią wspaniałe urozmaicenie posiłków. Sięgając po nie, decydujmy się na zakup tych, które pochodzą z wolnego wybiegu.
SNO