Dieta matki karmiącej: zasady, produkty wskazane w diecie i tygodniowy jadłospis

0
705
dieta matki karmiącej
Posiłki matki karmiącej powinny być pełnowartościowe i lekkostrawne | fot.: materiał partnera

Czy kobieta karmiąca piersią może jeść wszystkie potrawy, czy raczej powinna przestrzegać określonej diety? Na ten temat od wielu lat toczą się spory wśród lekarzy – najlepiej, jeśli każda mama odżywia się rozsądnie, aby nie zaszkodzić swojemu dziecku i samej czuć się w miarę komfortowo.

Zasady diety matki karmiącej

Posiłki matki karmiącej powinny być pełnowartościowe i lekkostrawne, jednak w pierwszym miesiącu należy zachować ostrożność, aby nie wywołać sensacji żołądkowych u noworodka (m.in. tylko białe pieczywo jest dozwolone). Rozszerzanie diety powinno następować stopniowo i powoli. Jeśli u dziecka wystąpi kolka, wysypka, rozwolnienie lub zaparcie, należy dany składnik wykluczyć z diety. Zobacz: Akcesoria firmy Avent Philips.

Produkty wskazane

Początkowo w diecie matki karmiącej piersią powinny znajdować się następujące produkty: drób, ryby morskie, marchew, buraki, dynia, ziemniaki, ryż, mleko, twaróg, kefir, oliwa z oliwek, gotowane jabłka, biszkopt. Do picia najlepiej stosować herbatki ziołowe (z rumianku, mięty, kopru włoskiego, melisy). Stopniowo, po 2-3 miesiącach można włączać do diety inne produkty.

Produkty, których należy unikać

Należy unikać produktów wzdymających i ciężkostrawnych (fasoli, grochu, smażonych i tłustych potraw), tatara, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, serów pleśniowych, ostrych przypraw, octu, truskawek, agrestu i jagód.

Przykładowy jadłospis

Poniedziałek:

  • Śniadanie – zupa mleczna z pieczywem,
  • II śniadanie – bułka z masłem i plastrem szynki, sałata, sok z marchwi,
  • Obiad – zupa jarzynowa, kasza gryczana z potrawką z kurczaka,
  • Podwieczorek – pieczone jabłko,
  • Kolacja – bułka z masłem i żółtym serem.

Wtorek:

  • Śniadanie – chleb z masłem i twarożkiem, bawarka,
  • II śniadanie – bułka z pastą z tuńczyka,
  • Obiad – zupa pomidorowa, sznycle z ziemniakami, gotowana marchew,
  • Podwieczorek – biszkopty, mleko,
  • Kolacja – ryż z jabłkami.

Środa:

  • Śniadanie – płatki owsiane na mleku,
  • II śniadanie – budyń,
  • Obiad – barszcz czerwony, pierś z indyka, ryż, sałata,
  • Podwieczorek – knedle z owocami, bawarka,
  • Kolacja – chleb z masłem i dżemem.

Czwartek:

  • Śniadanie – jajko na miękko, chleb, sałata,
  • II śniadanie – naleśniki z serem,
  • Obiad – zupa z dyni, pierś z indyka, gotowana marchew,
  • Podwieczorek – biszkopty, kisiel,
  • Kolacja – kanapka z szynką.

Piątek :

  • Śniadanie – kanapka z żółtym serem, pomidor, bawarka,
  • II śniadanie – sałatka jarzynowa,
  • Obiad – zupa pieczarkowa, pierogi z mięsem,
  • Podwieczorek – bułka z szynką, sałata,
  • Kolacja – dorsz pieczony z ryżem.

Sobota:

  • Śniadanie – musli, bawarka,
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem,
  • Obiad – zupa koperkowa, kopytka z sosem mięsnym,
  • Podwieczorek – makaron z jajkiem,
  • Kolacja – sałatka owocowa.

Niedziela:

  • Śniadanie – kasza manna na mleku,
  • II śniadanie – kanapka z jajkiem, serem i pomidorem,
  • Obiad – rosół, ziemniaki z pieczonym schabem i buraczkami,
  • Podwieczorek – naleśniki z dżemem,
  • Kolacja – risotto z warzywami.

Zobacz też: kosmetyki dla mamy.


Materiał partnera zewnętrznego