W sklepach znaleźć można przeróżne ciasta, ciasteczka i inne słodkości. Jednak równie dobrze można wykonać je samemu w domu. Do ich przygotowania można nawet zachęcić innych domowników lub samodzielnie tworzyć smakowite połączenia. A ile przy tym będzie zabawy! Oto kilka pomysłów na szybkie i proste ciasta.
Wspólne pieczenie to najlepsza forma zabawy dla całej rodziny. To czas, który możecie poświęcić nie tylko na tworzenie domowych przysmaków, ale także na rozmowy czy wspominanie dawnych podróży, przygód oraz wydarzeń. Przyrządzane w domu ciasta mają specyficzny i jedyny w swoim rodzaju smak. Często powstają w oparciu o tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury lub dają pole do rozbudzenia kreatywności w zupełnie nowy sposób!
Szybkie i przepyszne ciasta
Domowe ciasta należą z pewnością do najbardziej cenionych słodkości. Jest wiele pysznych i prostych przepisów, które można przygotować samemu w domu bez większego wysiłku oraz umiejętności kulinarnych. Nie każdy jest mistrzem pieczenia, ale wystarczy znać sprawdzoną recepturę, a z pewnością zachwyci się swoich bliskich i znajomych doskonałym słodkim wypiekiem.
Do jednych z najpopularniejszych ciast, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, należy z pewnością domowy sernik. Samo wyrabianie ciasta to zaledwie kilka chwil. Wystarczy zmieszać między innymi twaróg, rodzynki czy cukier waniliowy WINIARY i… gotowe. Potem zostaje już tylko pieczenie, które zajmuje trochę więcej czasu, zazwyczaj około 50–60 minut, w zależności od rodzaju sernika.
Innym, bardzo popularnym i często pieczonym ciastem jest z pewnością szarlotka. To jeden z ulubionych deserów Polaków, który pojawia się często na stołach nie tylko świątecznych, ale również w weekendy czy podczas rodzinnych spotkań. Szarlotka jest ciastem prostym i niewymagającym, podobnie jak sernik, dużych umiejętności. Osoba początkująca bez większych trudności przyszykuje smakowitą słodkość dla bliskich.
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie ma specyficzną, warstwową strukturę pod postacią cieniutkich listków. Efekt ten jest możliwy do osiągnięcia dzięki dużej zawartości tłuszczu, specjalnemu wałkowaniu oraz pieczeniu ciasta w bardzo wysokiej temperaturze. Teraz przygotowanie wypieków z ciasta francuskiego jest o tyle łatwiejsze, że można w wielu sklepach kupić już gotowe ciasto francuskie. Wystarczy wówczas dodać owoce czy marmoladę albo też inne nadzienie i… voila, ciasto gotowe! A co można zrobić z ciasta francuskiego? Kojarzy się ono przede wszystkim ze słodkościami, takimi jak tarta czy rożki z różnym nadzieniem – owocowym, czekoladowym albo z makiem. Jednak ciasto francuskie to nie tylko tego rodzaju specjały. Równie często wykorzystuje się je do przygotowywania choćby pasztecików, na przykład z nadzieniem mięsnym.
Istnieje wiele przepisów na proste i szybkie słodkości, które bez większego trudu przygotujemy w zaciszu własnej kuchni. Ciasta są wdzięcznym tematem dla początkujących w sztuce kulinarnej. Dzięki odrobinie zaangażowania i dobremu przepisowi można stworzyć prawdziwe arcydzieło, które urzeknie swoim smakiem wszystkich domowników. Zastanawiając się, co można zrobić z ciasta francuskiego, warto poznać także kilka wytrawnych przepisów!
Materiał partnera zewnętrznego