Czy kobieta karmiąca piersią może jeść wszystkie potrawy, czy raczej powinna przestrzegać określonej diety? Na ten temat od wielu lat toczą się spory wśród lekarzy – najlepiej, jeśli każda mama odżywia się rozsądnie, aby nie zaszkodzić swojemu dziecku i samej czuć się w miarę komfortowo.
Zasady diety matki karmiącej
Posiłki matki karmiącej powinny być pełnowartościowe i lekkostrawne, jednak w pierwszym miesiącu należy zachować ostrożność, aby nie wywołać sensacji żołądkowych u noworodka (m.in. tylko białe pieczywo jest dozwolone). Rozszerzanie diety powinno następować stopniowo i powoli. Jeśli u dziecka wystąpi kolka, wysypka, rozwolnienie lub zaparcie, należy dany składnik wykluczyć z diety. Zobacz: Akcesoria firmy Avent Philips.
Produkty wskazane
Początkowo w diecie matki karmiącej piersią powinny znajdować się następujące produkty: drób, ryby morskie, marchew, buraki, dynia, ziemniaki, ryż, mleko, twaróg, kefir, oliwa z oliwek, gotowane jabłka, biszkopt. Do picia najlepiej stosować herbatki ziołowe (z rumianku, mięty, kopru włoskiego, melisy). Stopniowo, po 2-3 miesiącach można włączać do diety inne produkty.
Produkty, których należy unikać
Należy unikać produktów wzdymających i ciężkostrawnych (fasoli, grochu, smażonych i tłustych potraw), tatara, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, serów pleśniowych, ostrych przypraw, octu, truskawek, agrestu i jagód.
Przykładowy jadłospis
Poniedziałek:
- Śniadanie – zupa mleczna z pieczywem,
- II śniadanie – bułka z masłem i plastrem szynki, sałata, sok z marchwi,
- Obiad – zupa jarzynowa, kasza gryczana z potrawką z kurczaka,
- Podwieczorek – pieczone jabłko,
- Kolacja – bułka z masłem i żółtym serem.
Wtorek:
- Śniadanie – chleb z masłem i twarożkiem, bawarka,
- II śniadanie – bułka z pastą z tuńczyka,
- Obiad – zupa pomidorowa, sznycle z ziemniakami, gotowana marchew,
- Podwieczorek – biszkopty, mleko,
- Kolacja – ryż z jabłkami.
Środa:
- Śniadanie – płatki owsiane na mleku,
- II śniadanie – budyń,
- Obiad – barszcz czerwony, pierś z indyka, ryż, sałata,
- Podwieczorek – knedle z owocami, bawarka,
- Kolacja – chleb z masłem i dżemem.
Czwartek:
- Śniadanie – jajko na miękko, chleb, sałata,
- II śniadanie – naleśniki z serem,
- Obiad – zupa z dyni, pierś z indyka, gotowana marchew,
- Podwieczorek – biszkopty, kisiel,
- Kolacja – kanapka z szynką.
Piątek :
- Śniadanie – kanapka z żółtym serem, pomidor, bawarka,
- II śniadanie – sałatka jarzynowa,
- Obiad – zupa pieczarkowa, pierogi z mięsem,
- Podwieczorek – bułka z szynką, sałata,
- Kolacja – dorsz pieczony z ryżem.
Sobota:
- Śniadanie – musli, bawarka,
- II śniadanie – kanapka z twarożkiem,
- Obiad – zupa koperkowa, kopytka z sosem mięsnym,
- Podwieczorek – makaron z jajkiem,
- Kolacja – sałatka owocowa.
Niedziela:
- Śniadanie – kasza manna na mleku,
- II śniadanie – kanapka z jajkiem, serem i pomidorem,
- Obiad – rosół, ziemniaki z pieczonym schabem i buraczkami,
- Podwieczorek – naleśniki z dżemem,
- Kolacja – risotto z warzywami.
Zobacz też: kosmetyki dla mamy.
Materiał partnera zewnętrznego