Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego też w żadnym wypadku nie powinniśmy go pomijać. Dostarcza nam ono bowiem paliwa na cały dzień i pozwala zachować uczucie sytości, co zapobiega nadmiernemu podjadaniu. Niemniej jednak nie zawsze mamy czas na to, aby przyrządzić sobie pyszne i zdrowe śniadanie. Oto 3 pomysły, dzięki którym w krótkim czasie przygotujemy smaczny posiłek.
Owsianka z owocami
Jednym z pomysłów na szybkie, a co najważniejsze zdrowe śniadanie, jest owsianka z owocami. Wystarczy tylko ugotować płatki owsiane (dowolną ilość w zależności od potrzeb), a następnie dodać ulubione owoce – o poranku doskonale sprawdzą się banany, które choć zawierają sporo kalorii, dodają nam energii, a także są źródłem cennego magnezu. Do bananowej owsianki możemy dodać łyżeczkę kakao, dzięki czemu nabierze ona słodkiego i wyrazistego smaku. Jeśli jednak chcemy postawić na dietetyczne śniadanie, zamieńmy banana na tarte jabłko. Latem możemy posiłkować się owocami sezonowymi, na przykład malinami, borówkami czy świeżymi, pokrojonymi w małą kostkę, brzoskwiniami. Owsiankę możemy spożywać w dowolnej formie – z jogurtem, mlekiem czy napojem roślinnym. Jeśli zależy nam na czasie, owsiankę warto po prostu zmiksować i zabrać w kubku na wynos.
Kanapki z pastą jajeczno-warzywną
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Wbrew powszechnym opiniom, wcale nie trzeba z niego rezygnować, aby zjeść zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Wystarczy tylko wybrać odpowiedniej jakości pieczywo, najlepiej z pełnego przemiału. Kanapki posmarujmy cienką warstwą masła, a następnie przyrządzoną wcześniej pastą jajeczną z warzywami. Na początek ugotujmy jajka na twardo (około 2-3 sztuki). Kolejno jajka należy posiekać, dodać 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy oraz sól do smaku. Wybór warzyw do pasty jest całkowicie dowolny, lecz największą popularnością cieszą się: szczypiorek, pomidory oraz papryka. Tak przygotowane kanapki możemy zjeść jeszcze będąc w domu bądź zabrać je ze sobą do pracy, do szkoły czy na uczelnię.
Placki jogurtowe
Placuszki jogurtowe można przyrządzić w bardzo krótkim czasie. Wystarczy tylko zmieszać ze sobą kubek jogurtu naturalnego (200 g), szklankę mąki, 2 jajka, odrobinę cukru do smaku i odrobinę proszku do pieczenia. Placki smażymy na suchej patelni bądź na odrobinie masła klarowanego. Placki jogurtowe idealnie komponują się z musem owocowym czy konfiturą, lecz równie dobrze możemy jeść je bez żadnych dodatków. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać także świeże lub mrożone owoce, orzechy czy aromat waniliowy spożywczy.
Smaczne i zdrowe śniadanie warto spożywać każdego dnia, bez względu na to, czy akurat możemy pozwolić sobie na jego celebrowanie, czy też spieszymy się do wyjścia. Co ważne, przygotowanie wartościowego posiłku zajmie nam dosłownie kilka minut. Aby jeszcze bardziej skrócić ten czas, część składników możemy przygotować dnia poprzedniego, na przykład ugotować płatki owsiane, przyrządzić pastę jajeczną bądź ciasto na placki jogurtowe.
DTK