Chłodnik pomidorowy to zdrowy, smaczny i przede wszystkim orzeźwiający pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się w upalne dni, gdy nie mamy zbyt dużego apetytu. Przyrządzając tego typu zupę musimy zadbać o to, by warzywa były świeże i stosunkowo zimne. Idealnym wykończeniem naszego chłodnika będzie śnieżna posypka z Serka Wiejskiego bez laktozy. Stanowi on idealną alternatywę dla słodkiej śmietanki i nada zupie delikatnego smaku oraz ciekawego wyglądu.
Chłodnik pomidorowy z Serkiem Wiejskim bez laktozy
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
- Serek Wiejski bez laktozy 200g (np. OSM Piątnica) 2 szt.
- pomidory bez skórki w puszce 600ml
- sok pomidorowy 300ml
- ogórek świeży 100g
- papryka świeża żółta lub czerwona 1 szt.
- wino białe wytrawne 100ml
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Świeżą paprykę pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować blenderem z pomidorami i sokiem pomidorowym. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowania, dodatkowo do całości wlać także płyn z serka wiejskiego. Na koniec dodać białe wino, przyprawić wedle uznania solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zmiksować.
Zimny chłodnik przelać do miseczek, a wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego.
Chłodnik najlepiej smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.
Smacznego!
Materiał partnera zewnętrznego