Cynamon – nie tylko przyprawa, sprawdź jego zdrowotne właściwości

0
1888
Kora cynamonu mielony cynamon
Cynamonowiec to wiecznie zielona roślina, której znana jest już od czasów starożytnych | fot.: stock.adobe.com

Zapach cynamonu nierozerwalnie kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dodajemy go do słodkich wypieków takich jak ciasta i pierniczki. Doskonale wzbogaca smak kawy, herbaty i napojów mlecznych. Wspaniale aromatyzuje nalewki, wzbogaca smak owsianki a nawet mięsa. Dodaje witalności i energii oraz jest cennym źródłem manganu, wapnia i żelaza. Wspomaga także zapamiętywanie i koncentrację, oraz ma dużo właściwości zdrowotnych.

Jakie właściwości zdrowotne ma cynamon?

Cynamonowiec to wiecznie zielona roślina, której znana jest już od czasów starożytnych. Używali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Początkowo wykorzystywany był głównie do sporządzania kadzideł i jako surowiec leczniczy a według dawnych wierzeń, jego obecność w domu chroniła rodzinę przed chorobami. Praktycznie każda część drzewa cynamonowego ma kulinarne bądź lecznicze zastosowanie dzięki takim składnikom jak: aldehyd cynamonowy (kora), eugenol (liść) i kamfora (korzeń).

Świeży oddech, lepsze trawienie i odchudzanie

Cynamon odświeża oddech zmniejszając liczbę bakterii w ustach nawet o 50 procent. Jest częstym składnikiem gum do żucia i past do zębów, ponieważ redukuje objawy próchnicy i zapalenia dziąseł lepiej niż popularna mięta.

Wyciąg z kory cynamonowca ma również doskonały wpływ na pracę przewodu pokarmowego, redukuje wzdęcia, skurcze jelit, niestrawność oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Pomaga także redukować gospodarkę węglowodanową w organizmie i sprzyja odchudzaniu wspierając pozbywanie się z organizmu nadmiaru tłuszczu i usuwając toksyny z organizmu.

Chcesz schudnąć? Wystarczy dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.

Naturalny lek na przeziębienie

Olejek cynamonowy jest pomocny przy leczeniu przeziębień, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwwirusowe. Dzięki działaniu antyseptycznemu odnajdziemy go w składzie wielu ziołowych preparatów antybakteryjnych. Kamfora z cynamonowca kamforowego ma natomiast działanie rozgrzewające.

Zdrowa cera i mocne włosy

Dzięki właściwościom odkażającym cynamon możemy stosować na skórę w postaci maseczki, na przykład mieszając go z odrobiną miodu lub jogurtu. Taka maseczka wygładzi cerę, oczyści i zwęzi pory oraz rozjaśni przebarwienia skórne. Najlepiej stosować ją na wieczór, nie może być jednak stosowana dla skóry wrażliwej.

Cynamon wzmacnia i rozjaśnia włosy. Dzięki działaniu rozgrzewającemu pobudza cebulki włosów dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków przeciwdziałających wypadaniu włosów.

Redukcja cellulitu

Cynamon zmiękcza skórę oraz poprawia ukrwienie. Olejek cynamonowy jest składnikiem wielu preparatów antycellulitowych oraz maści rozgrzewających. Dzięki działaniu rozgrzewającemu przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Przygotowanie domowego, cynamonowego balsamu jest bardzo łatwe. Zmieszaj cynamon z odrobiną wody tworząc gęstą papkę. Miksturę nałóż na uda,owiń folią spożywczą i trzymaj minimum godzinę.

Jak widzicie cynamon to nie tylko przyprawa! Warto stosować go jako dodatek do naszej diety, ale i w domowych maseczkach pielęgnacyjnych. Poza korzystnym wpływem na urodę, odchudzanie i zdrowie, czy wyobrażacie sobie szarlotkę bez cynamonu? Zima to doskonały czas na uzupełnienie naszej diety o ten dobroczynny składnik!

ALA