Na rynku można znaleźć garnki, wykonanych z różnych materiałów. Zastanawiasz się, jak wybrać wariant w stu procentach odpowiadający twoim oczekiwaniom, a jednocześnie bezpieczny dla zdrowia? Oto kilka wskazówek, które mogą ci w tym pomóc.
Dobór garnków jest kluczowy dla komfortu w kuchni – ale również dla jakości i bezpieczeństwa przygotowywanych posiłków. Oczywiście, dostępne na ofercie sprawdzonych sklepów produkty są sprawdzane pod kątem zgodności z europejskimi normami. Wciąż jednak warto zwrócić uwagę na kilka praktyk, które mogą wpływać na zdrowie, mimo że prawo ich nie zabrania. Mowa przede wszystkim o wykorzystywaniu materiałów, które mogą uczulać niektóre osoby czy uwalniać substancje toksyczne.
Niebezpieczne substancje w akcesoriach do gotowania – na co uważać?
Najgorszym – z punktu widzenia zdrowia – wyborem są garnki aluminiowe. Aluminium to pierwiastek, który nawet w niewielkich stężeniach może powodować zatrucia. Nawet jeśli do niego nie dojdzie, glin akumuluje się w organizmie, łatwo pokonując barierę krew-mózg. Z tego względu ma on wpływ przede wszystkim na układ neurologiczny. Liczne badania potwierdzają związek glinu z wieloma chorobami układu nerwowego. Aluminium może przyczyniać się do rozwoju demencji, choroby Parkinsona czy Alzheimera.
Aluminium – jak się przed nim chronić?
Przekonanie, że każdy garnek aluminiowy stanowi dla nas zagrożenie, jest jednak błędne – w zasadzie, absolutna większość produktów dostępnych obecnie w sklepach uniemożliwia przenikanie aluminium do pożywienia. Wszystko dzięki ochronnej powłoce, która wyścieła obecnie większość aluminiowych garnków. Dzięki temu nawet pod wpływem działania kwasów, aluminium nie dociera do pożywienia. Jeszcze do niedawna nie przykładano tak dużej uwagi do tego rodzaju ochrony – dlatego jeśli masz w domu stare garnki aluminiowe bez powłoki, najlepiej wymienić je na nowe.
Ołów – które garnki mogą go zawierać?
W niektórych emaliowanych garnkach można znaleźć również śladowe ilości ołowiu, który utwardza powłokę naczynia. Warto sprawdzić, czy akcesorium go nie zawiera – to wysokotoksyczny pierwiastek, który może odkładać się w organizmie, prowadząc do objawów neurologicznych i nie tylko.
Najlepiej unikać też teflonu, który wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji patelni. Podgrzewanie go może prowadzić do uwalniania substancji rakotwórczych.
Jakie garnki są najzdrowsze i dlaczego?
Jeśli szukasz bezpiecznych, a jednocześnie uniwersalnych garnków, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór akcesoriów wykonanych ze stali nierdzewnej 18.0. Liczby te odpowiadają procentowej zawartości chromu i niklu. W przypadku tego typu stali, poziom zawartości niklu jest zerowy, co jest ważne w kontekście zdrowia. Dlaczego? Nikiel jest dość powszechnym alergenem.
Stal nierdzewna 18.0 jest odporna na korozję i działanie wysokich temperatur. Wykorzystywana jest ona do produkcji tradycyjnych garnków na kuchenkę gazową, jak i tych przeznaczonych do indukcji.
W przypadku powłok najlepiej stawiać na granit. To naturalny materiał, który nie zawiera żadnych toksycznych pierwiastków, a do tego zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Skorzystaj z naszych wskazówek i postaw na bezpieczeństwo w kuchni.
Artykuł sponsorowany