Karmelowa Panna cotta. Ten deser skradnie Wasze serca!

1
16453
karmelowa panna cotta
Rozkoszujcie się smakiem karmelu i delikatnej śmietankowej konsystencji deseru w małych słoiczkach, przewiązanych tasiemką. Efekt gwarantowany! | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Lekka, zmysłowa, karmelowa i nieobliczalnie pyszna – a na imię ma Panna cotta. Podaruj sobie i bliskim chwilę zapomnienia. Rozkoszujcie się smakiem karmelu i delikatnej śmietankowej konsystencji deseru w małych słoiczkach, przewiązanych tasiemką. Efekt gwarantowany!

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

  • Śmietanka 36% „Piątnica                          250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”                 250ml
  • żelatyna                                                  3 płaskie łyżeczki
  • cukier                                                      3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią                         2 łyżeczki

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% „Piątnica”                        150ml
  • cukier                                                      4 łyżki
  • woda                                                       3 łyżki
  • mleko

Wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W tym czasie przygotować sos karmelowy.

W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna cottę.

Smacznego!