Niektórzy lubią miękkie ciasta, a inni preferują wypieki w wersji kruchej. Przepisów do wyboru jest tak dużo, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Ciasto kruche można przygotować w swoim domowym zaciszu. Nie jest to skomplikowane ani czasochłonne. Nie ma nic pyszniejszego od świeżych ciasteczek, chrupiących i pięknie przyozdobionych. Nawet w wersji podstawowej smakują wybornie, a z dodatkami są czystą poezją smaku. Czas najwyższy zabrać się za ich przygotowanie.
Propozycje słodkich i chrupiących wypieków
Kruche ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. Są cenione nie tylko za swój smak, ale też za teksturę. Idealnie nadają się do maczania w ulubionej herbacie czy kawie z mlekiem. Podczas podwieczorku sprawdzają się idealnie. Z ciasta można wyciąć ciasteczka o przeróżnych kształtach. Jest to świetna propozycja na wspólne pieczenie z dziećmi. Nawet w wersji podstawowej, czyli bez zbędnych dodatków, smakują wyśmienicie i zadowolą największego łasucha.
Jajeczne ciasteczka
Przygotowanie chrupiących ciastek jest bardzo proste i szybkie. W wersji podstawowej potrzebne będą nam wyłącznie składniki na ciasto: pół szklanki mąki, niecałe pół kostki zimnego masła, 20 g cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, dwa ugotowane wcześniej żółtka, łyżeczka cukru o smaku waniliowym czy pomarańczowym, szczypta soli i w miarę możliwości łyżeczka owocowej nalewki.
Wykonanie: w misce należy wymieszać mąką z masłem, solą, cukrem pudrem i cukrem smakowym. Do powstałej kruszonki dodajemy przetarte przez drobne sito żółtka i nalewkę, po czym przechodzimy do zagniatania ciasta i uformowania z niego kuli. Powstałe ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę, po czym rozwałkować je na grubość połowy centymetra i przystąpić do wykrawania ciastek. Następnym krokiem jest ułożenie ciastek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez osiem minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec można udekorować ciastka zgodnie ze sowimi preferencjami.
Kruche ciastka z niespodzianką
Kruche ciastka z konfiturą znane są chyba każdemu już z dzieciństwa. Można zrobić je samodzielnie, do czego potrzebować będziemy: niecałej szklanki maki, połowy kostki masła, 40 g cukru pudru, dwóch żółtek, łyżeczki śmietany 18%, łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli. Za nadzienie posłuży nam nasza ulubiona konfitura, najlepiej taka domowej roboty.
Wykonanie: z mąki, masła, soli, proszku do pieczenia i cukru robimy kruszonkę. Dodajemy do niej żółtka i śmietanę, po czym przystępujemy do wyrabiania ciasta. Po rozwałkowaniu go na grubość połowy centymetra, można zacząć wycinać z niego ciastka w kształcie koła. Powinno wyjść 20 ciastek. Na środku każdego wyciętego koła należy wykroić jeszcze mniejsze kółko. Do wycinania najlepiej jest posłużyć się szklanką i kieliszkiem. Całość pieczemy przez dziewięć minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wyjęte z piekarnika ciastka muszą całkowicie przestygnąć, po czym będzie można przystąpić do ich składania, przekładając je konfiturą.
Materiał partnera zewnętrznego