Kuchnia wegańska dla początkujących

0
1080
Kokosowa owsianka z masłem orzechowym i malinami
Kokosowa owsianka z masłem orzechowym i malinami | fot.: Fotolia

Kuchnia wegańska staje się coraz bardziej modna w naszym kraju. Już coraz więcej dań wegańskich możemy dostać w restauracjach i barach. Weganie nie są już mniejszością. W sklepach jest coraz to większy wybór w produktach roślinnych, a markety wyznaczają specjalne działy z żywnością wegańską.

Czym jest weganizm

Weganizm to styl życia i pewna filozofia, której wyznawcy nie tylko nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego (typu nabiał, jaja, mięso), ale także rezygnują z kosmetyków i ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców (futra, skóry, wełna), omijają także rozrywki typu cyrk, zoo, oceanarium i rodeo. Ludzie decydują się zmienić swój styl życia ze względów eycznych, zdrowonych, ekologicznych, duchowych, religijnych i ekonomicznych. Warto jednak pamiętać, że wiele substancji takich jak na przykład białko musimy dostarczyć organizmowi z innych źródeł. Dlatego dieta wegańska nie jest dla każdego i należy ją skonsultować z lekarzem, bądź dietetykiem.

Jak zacząć przygodę z weganizmem?

Na początku nie musimy radykalnie zmieniać naszego stylu życia i jedzenia. Warto zacząć stosować wegańskie „zamienniki”. Zamiast do płatków śniadaniowych, czy porannego musli dodawać mleko krowie, można zastąpić je mlekiem roślinnym takim jak: kokosowe, migdałowe lub sojowe. Jajecznicę możemy zrobić z tofu, a mięsnego burgera zamienić na kotlet z kiełków, który łudząco smakiem przypomina ten wołowy.

Przepisy na dania wegańskie

Propozycje śniadaniowe:

1. Kokosowa owsianka z masłem orzechowym i malinami 

Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka wody, mała puszka mleka kokosowego, pół łyżeczki cukru, szczypta soli, garść malin, 2-3 łyżki masła orzechowego

Do małego garnka dajemy mleko kokosowe, wodę z solą, cukrem i płatki. Gotujemy, aż płatki zwiększą swoją objętość. Maliny rozgniatamy w miseczce, a masło orzechowe można rozrobić z 2 łyżkami wody, aby uzyskać konsystencję sosu. Całość możemy podawać warstwami, polewając owsiankę malinami i sosem, Smakuje wyśmienicie na zimno i na gorąco.

2. Wegański twarożek

Wegański twarożek
Wegański twarożek | fot.: Fotolia

Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca zamoczonych na noc w wodzie, 1/4 szklanki płatków ryżowych (zalane wrzątkiem do zmięknięcia), 1/4 szklanka wody z ogórków kiszonych, 1/4 szklanki mleka roślinnego, 2 łyżki soku z cytryny, pół ząbka czosnku, sól, pieprz, 5 rzodkiewek, 1 cebula dymka, garść pokrojonego szczypiorku

Wszystkie składniki oprócz rzodkiewki, cebuli i szczypiorku blendujemy na gładką masę, resztę składników kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą.

Propozycja obiadowa:

3. Krem batatowo-orzechowy

Składniki: średniej wielkości bata, mała marchew, mała cebula, ząbek czosnku, szczypta imbir, szczypta kurkum, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, płaska łyżeczka wędzonej papryki (słodka, porządna łyżka masła orzechowego, pieprz czarny, sól himalajska, 1,5 szklanki wody, zielona pietruszka i grzanki do podania

Cebulę i czosnek posiekać i w garnku dusić z odrobiną oleju. Dusić aż cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę marchew, bataty, wodę i przyprawy. Dusimy aż warzywa zmiękną, następnie miksujemy z masłem orzechowym. Podawać wraz z zieloną pietruszką i grzankami.

4. Sałatka z kaszą gryczaną i burakiem

Składniki: woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, 2-3 ugotowane buraki, garść orzechów laskowych, garść świeżego szpinaku,siekana natka pietruszki, pół grillowanej cukinii, 3-4 grillowane pieczarki, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wszystkie składniki mieszamy. Dekorujemy natką pietruszki, można podawać na zimno i ciepło.

Kuchnia wegańska nie musi być nudna i niesmaczna. Warto kombinować i łączyć smaki, a dania wbrew pozorom bez mięsa mogą być sycące i bardzo dobre. Próbujmy nowych smaków i innych produktów, komponujmy swoją dietę tak, aby nie była ona dla nas karą, a nagrodą.


IKO