W gorące, letnie dni należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kawa i herbata, pomimo walorów smakowych wysuszają organizm, alkohol robi to w jeszcze większym stopniu. Pozostaje nam woda, której należy spożywać około 2-3 litrów dziennie. Warto ją od czasu do czasu urozmaicić dodatkami, które dodadzą nie tylko smaku, ale także walorów estetycznych, a przede wszystkim witamin. Najlepszym sposobem na ulepszenie naszej wody jest stworzenie z niej lemoniady.
Owoce do lemoniady
Najczęściej spotykane w lemoniadzie owoce to cytryna i limonka oraz inne cytrusy – pomarańcze i grejpfruty. Ale możemy dodać do niej jeszcze inne owoce, świetnie pasują też truskawki, pokrojone w plasterki lub ćwiartki, dodają soczystości, smaku i akcentu kolorystycznego. Lemoniada musi mieć odpowiednią kwaśność, innym sposobem na jej uzyskanie, niż wykorzystanie cytrusów jest rabarbar. Należy go obrać, drobno pokroić, zalać wrzątkiem (nie gotować) i przykryć pokrywką, odstawić do ostudzenia, a następnie odcedzić i do schłodzonego wywaru z rabarbaru dodać świeże owoce i zioła. W tej wersji lemoniady idealnie sprawdza się także miód, którego ilość zależy od preferencji przygotowującego. W podobny sposób możemy dodać do lemoniady również kwaśne jabłka.
Zioła i kwiaty w lemoniadzie
Istotnym składnikiem lemoniady jest mięta, może to być mięta pieprzowa lub jej inne odmiany różniące się intensywnością aromatu i smaku. Innym popularnym ziołem w lemoniadzie jest melisa, np. melisa cytrynowa dodająca świeżości i charakterystycznego posmaku. Oryginalnym sposobem na dosłodzenie lemoniady może być słodkie ziele azteckie pochodzące z Meksyku – jego sadzonki są dostępne w polskich uprawach, można je zamówić przez internet. Z mniej standardowych ziół w lemoniadzie spotyka się także bazylię, rozmaryn, tymianek, a nawet natkę pietruszki. Do lemoniady można wykorzystać również kwiaty, najlepsze z nich są kwiatostany czarnego bzu. Należy je zebrać delikatnie aby nie strząsnąć pyłku kwiatowego, a następnie zalać lodowatą wodą i odstawić na kilka godzin, po czym odcedzić dokładnie, osłodzić miodem i dodać limonkę lub cytrynę. Kwiatów możemy użyć również do ozdoby, należy przy tym pamiętać żeby to były kwiaty jadalne, które nie zostawią w naszym napoju szkodliwych substancji. Świetnie sprawdzą się więc bratki, jaśmin, nagietki oraz fiołki, które uzupełnią lemoniadę nie tylko o piękny wygląd ale też aromat.
Schłodzenie lemoniady
Poza tym, że najlepiej jest schłodzić wodę, której używamy, pamiętajmy też o kostkach lodu, które możemy także podrasować dodając do każdej kostki cząstkę truskawki, borówkę, jeżynę, kuleczki z owocu granatu, listek mięty lub innego ziela. Możemy także w formie kostek lodu zamrozić soki różnych owoców lub mocną zieloną herbatę. Warto zaopatrzyć się także w estetyczne formy do kostek lodu, dostępne na rynku w różnych kształtach i rozmiarach, albo w ramach recyclingu użyć do tego plastikowej części opakowania po czekoladkach.
Jak widać sposobów na przetworzenie wody na pyszną, a zarazem zdrową lemoniadę, jest wiele i każdy znajdzie dla siebie opcję, która najbardziej mu odpowiada. Życzymy smacznego i orzeźwiającego próbowania!
AKO