Podaj deser jak w kawiarni – 4 rady jak podać deser w pucharkach na lody

0
2647
lody w ozdobnym pucharku na lody
Nie ma jednego uniwersalnego pucharka na lody, który znajdziemy w każdej kuchni | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Niemal na każdym przyjęciu jest podawany deser. Każdy z nas chce, aby goście zachwycili się nie tylko smakiem, ale również pięknym wyglądem smakołyków. Jak podać deser w pucharkach na lody? Oto 4 podstawowe rady!

Wybierz odpowiedni pucharek na lody

Na początku należy zwrócić uwagę, że nie ma jednego uniwersalnego pucharka na lody, który znajdziemy w każdej kuchni. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów naczyń, które daje nam różne możliwości. Możemy postawić na klasyczne pucharki do deserów zwężane ku górze. Przykładem może być model Fortuna, który dodatkowo posiada fale na ściankach naczynia oraz dodatkowy element ozdobny na nóżce. Takie naczynie daje nam więcej możliwości w przypadku deserów warstwowych oraz umożliwia wprowadzenie większej dekoracji. Możemy również wybrać szersze i niższe pucharki na nóżce, które przypominają kształtem kieliszki do wina. Przykładem takiego modelu mogą być pucharki Diament Dessert. Sprawdzą się one w przypadku klasycznie podawanych lodów, galaretek, tiramisu lub niewielkich deserów na zimno.

Trzecim rozwiązaniem jest szeroki pucharek do deserów bez nóżki, na przykład Diament Mini, Naczynie sprawdzi się idealnie w przypadku deserów takich jak Panna Cotta. Zwróćmy również uwagę, że wśród dostępnych produktów znajdziemy pucharki z gładkiego szkła, kolorowym dnem czy też zdobieniami na ściankach. Wybór modelu należy do nas. Pamiętajmy jednak, aby dopasować go do rodzaju podawanego deseru, a także pozostałej zastawy.

Jak udekorować deser w pucharkach na lody?

Pucharki na lody dają nam wiele możliwości w kwestii dekoracji. Jeżeli wybraliśmy ozdobne naczynie, warto nie przesadzać z ozdobami i postawić na klasyczne rozwiązania. Mamy tu na myśli położenie listka mięty na wierzchu, kilka kawałków pokrojonych owoców. W większości przypadków pięknie prezentują się truskawki. Należy jednak upewnić się, że nikt nie ma na nie alergii. Jeżeli korzystamy z klasycznych pucharków, możemy pozwolić sobie na więcej. Bardzo często w restauracjach pojawiają się na deserach ażurowe ozdoby z czekolady. Każdy z nas może przygotować taką dekorację w domu. Na początku należy roztopić kawałki czekolady. Następnie wlewamy ją do szprycy lub innego przedmiotu, który umożliwi łatwe wyciskanie zawartości. Kolejnym krokiem jest wyciskanie czekolady i kształtowanie z niej dowolnych wzorów na blaszce do pieczenia pokrytej papierem. Następnie schładzamy ozdoby. Kiedy stwardnieją, możemy odczepić je od podłoża i otrzymamy nie tylko piękne, ale również pyszne ażurowe dekoracje.

Ażurowe ozdoby sprawdzą się doskonale w przypadku deserów lodowych, ciast, babeczek oraz wielu innych smakołyków. Szybkim sposobem na udekorowanie pucharka jest również crusta, czyli cukrowa lub cukierkowa obwódka na krawędziach naczynia. Aby ją wykonać, wystarczy zwilżyć brzegi sokiem z cytryny, syropem, likierem czy też miodem, a następnie obtoczyć naczynie w przygotowanym wcześniej cukrze lub cukierkach.

Z czym podawać deser w pucharkach na lody?

Oprócz dekoracji ważne jest również to, z czym podamy deser. Wielu z nas łączy serwowanie słodkich pyszności z pytaniem o kawę. Co zrobić, jeśli ktoś po prostu jej nie lubi lub nie ma ochoty na gorący napój? Warto zaproponować gościom alternatywę. Możemy zaproponować kieliszek białego słodkiego wina. Wszystko zależy od tego, jaki smak ma sam deser. Oprócz tego można zaproponować świeżo wyciskany sok z owoców. W tym przypadku należy pamiętać, aby nie przesadzić z zestawieniem bardzo słodkiego deseru z kwaśnym sokiem z cytrysów. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj także: To musisz wiedzieć, gdy masz ochotę na deser lodowy jak z prawdziwej lodziarni.


Materiał partnera zewnętrznego