Jeszcze kilkadziesiąt lat temu specjalne urządzenia do parzenia kawy, takie jak ekspresy, były zarezerwowane dla kawiarni. Dziś wszyscy kawosze mają dostęp do najróżniejszych urządzeń, dzięki którym możliwe jest przygotowanie właśnie takiego napoju, jaki najbardziej im smakuje. Wybór zależy od indywidualnych upodobań oraz zasobności portfela. Profesjonalne ekspresy ciśnieniowe kosztują nawet więcej niż niezłe samochody z drugiej ręki, ale istnieje również sporo poręcznych i tanich urządzeń, z których można korzystać w pracy, domu czy w podróży.
Aeropress do kawy
Aeropress to poręczne uniwersalne urządzenie, dzięki któremu możliwe jest zaparzenie kawy łączącej cechy kawy z ekspresu i French Pressu. Budowa gadżetu przypomina strzykawkę, dzięki której jednorazowo można przygotować około 250 ml kawy. Cały proces jest bardzo łatwy. Otwarta mieści w sobie tłok z gumową uszczelką, który zamyka cały cylinder z jednej strony. Wystarczy nasypać do środka kawę, zalać ją wrzątkiem i odwrócić nad filiżanką. Napój będzie do niej ściekał kilka minut przez papierowy filtr na sitku, zaraz po tym jak tłok zostanie wciśnięty do końca. Urządzenie to daje szerokie pole do popisu miłośnikom kawy. Można eksperymentować z ilością i jakością kawy oraz grubością zmielonych ziaren. Można również modyfikować temperaturą wody. Wystarczy powiedzieć, że odkąd w latach dwutysięcznych producent zabawek opatentował ten gadżet, sprzedał się on w milionach egzemplarzy na całym świecie. Ponadto urządzane są światowe mistrzostwa w parzeniu kawy za pomocą aeropressu. Gadżet jest niewielki i można go zmieścić w damskiej torebce, a kosztuje od kilkudziesięciu do dwustu złotych.
Kawiarka
Makinetka, kupres czy moka- wszystkie te nazwy określają popularną kawiarkę, czyli ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. To ekonomiczne rozwiązanie dla tych, którzy cenią aromatyczny napój o wysokiej jakości. Gadżet można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a jego kształt w stylu retro pięknie prezentuje się w kuchni. Kawiarki można kupić w wielu rozmiarach, a ten mniejsze świetnie nadają się również do wzięcia w podróż czy do pracy. Makinetki zazwyczaj produkowane są ze stali lub aluminium. Ich budowa obejmuje podstawę z gwintem i zaworem bezpieczeństwa, komory z przykrywką oraz uszczelek, sitka i lejka. Aby przygotować pyszną kawę, wystarczy wlać wodę do podstawy, następnie wkładamy lejek, który po brzegi wypełniamy mieloną kawą. Zakręcamy całość i stawiamy na palniku, a po kilku minutach kawa pod wpływem ciśnienia wypłynie do komory kawiarki. W tym wypadku warto używać filtorwanej wody, ponieważ kamień nie będzie się szybko osadzał na brzegach makinetki, ale poza tym przyrządzenie napoju jest łatwe, szybkie i nie nastręcza żadnych problemów.
Cold brew – jak przyrządzić pyszną kawę latem?
Cold brew powstaje wskutek zalania grubo zmielonych ziaren kawy zimną wodą i wstawienia całości do lodówki na dwanaście do trzydziestu sześciu godzin. W rezultacie otrzymujemy zimny, orzeźwiający napój kawowy, który stawia na nogi i chłodzi w upalne dni. Do przygotowania napoju można wykorzystać liczne urządzenia przypominające French Press albo dzbanki z wyciąganym sitkiem. Na drogę albo w pracy świetnie sprawdzą się specjalne butelki do cold brew, wyposażone w sitko, które można wyciągnąć w odpowiednim momencie. Zajmują niewiele miejsca, są poręczne i sprawią, że chłodny napój kawowy zawsze będzie pod ręką.
JST