Spaghetti należy do tych dań kuchni śródziemnomorskiej, które zyskały sympatyków na całym świecie. Szybkie przygotowanie, wyrazisty smak, łatwo dostępne składniki i niska cena sprawiają, że po makaron z sosem sięgamy regularnie. Warto stosować oryginalne składniki, by nasze spaghetti smakowało jak przyrządzone przez rodowitego Włocha.
Sekret prawdziwego spaghetti tkwi w ziołach i dodatkach
Samodzielne przygotowanie dań z makaronem, jest wyjątkowo poste. W sklepach można znaleźć półprodukty, z których w kilkanaście minut ugotujemy spaghetti bolognese lub carbonarę. Dostępne są zarówno gotowe sosy w słoiku, jak i proszek do rozpuszczania w wodzie. Jednak najlepszym sposobem na oryginalne, włoskie dania, jest ich własnoręczne przygotowanie. Do tego przydadzą się sprawdzone przepisy, z których korzystają włoscy kucharze. Ich sekret tkwi w korzystaniu z aromatycznych ziół i naturalnych przypraw. Podstawą bolognese są świeże pomidory, bazylia, oliwa z oliwek i dobrej jakości makaron. W przypadku carbonara, warto wybrać oryginalny włoski ser parmezan.
Smaczny makaron bolognese według włoskiej receptury
Włosi uwielbiają świeże, aromatyczne zioła oraz oliwę z oliwek. Do Spaghetti bolognese warto dodać dobrej jakości makaron, najlepiej krótko gotowany, al dente. Wystarczy 3-5 minut gotowania w osolonej wodzie z małą łyżką oliwy z oliwek, by makaron się nie skleił. Po zagotowaniu warto przemyć makaron zimną wodą. Sprężyste nitki makaronowe doskonale komponują się z własnoręcznie przygotowanym sosem. Do tego potrzebne będą soczyste pomidory, kilka posiekanych ząbków czosnku i cienko siekane plasterki cebuli. Całość należy smażyć na kilku łyżkach oliwy z oliwek, w razie potrzeby dolać na patelnię wody. Doprawić należy do smaku solą i pieprzem. Zielone listki bazylii i pietruszki dodadzą smaku naszemu włoskiemu bolognese. Gorące danie posypujemy drobno startym parmezanem. Całość zajmuje około 15-20 minut wraz z przygotowaniem składników i gotowaniem.
Esencja śródziemnomorskiego smaku, czyli spaghetti carbonara
Podstawowe składniki carbonara to długi makaron, boczek, śmietana i ser parmezan. Żeby osiągnąć mistrzowski, oryginalny, śródziemnomorski efekt, trzeba postawić na składniki dobrej jakości. Bazą potrawy jest makaron spaghetti w postaci długich, grubych nitek. Krótki, kilkuminutowy czas gotowania wpływa pozytywnie na smak. Zgodnie z włoską dewizą, lepiej gotować makaron krócej, niż dłużej. Soczysty, aromatyczny boczek pokrojony w cienką kostkę odpowiada za wyborny smak dania. Oryginalne spaghetti carbonara nie może obyć się bez włoskiego sera z gatunku parmezan. W sklepach dostępne są sery w kawałku do samodzielnego starcia lub gotowe opakowania z porcją do bezpośredniego użycia. Lekki, śmietankowy smak warto podkreślić odrobiną pieprzu i posypać zieloną natką pietruszki.
Istnieje duża różnica między spaghetti gotowanym z półproduktów, a przyrządzonym od podstaw, z oryginalnych, włoskich składników. Klucz do sukcesu i wyjątkowego smaku tkwi w doborze produktów. Ważny jest także czas gotowania makaronu, al dente, by był półtwardy i sprężysty.
MKT