Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

1
5654
Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr | fot.: Materiał partnera zewnetrznego

Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A może warto przywołać zapachy, które unosiły się w naszej rodzinnej kuchni i podarować te same przyjemności swoim pociechom?

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Czas przygotowania: 35 minut

Dla 4 osób

Składniki:

  • jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny  (np. od OSM Piątnica)  2 szt. po 150g
  • mleko 250ml
  • żółtka jaj 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna 250g
  • jabłka 2 małe sztuki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.

Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Smacznego!


Materiał partnera zewnętrznego