Dynia to jeden z głównych symboli jesieni. W wielu domach stanowi element dekoracyjny, który nadaje wnętrzu ciepłego klimatu. Większość osób woli jednak wykorzystać ją w kuchni i zajadać się przygotowanymi z niej potrawami. Nic nie jest bowiem w stanie tak poprawić nastroju w ulewny i wietrzny dzień, jak myśl o kremowej, gorącej zupie czy cieście dyniowym z korzennym aromatem. Sprawdź, co możesz wyczarować z dyni.
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Zupa z dyni to chyba najpopularniejsza potrawa, jaką można przygotować z tego warzywa. Najlepiej smakuje właśnie jesienią. Wariacji na temat zupy z dyni jest mnóstwo. Na początku warto zacząć od podstawowego przepisu, do którego wykonania potrzebne są następujące składniki:
- kilogramowa dynia,
- 2 ziemniaki,
- litr bulionu,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: szczypta chilli, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Do przepisu warto wykorzystać dynię piżmową lub hokkaido. Odmiany te doskonale łączą się z ostrymi przyprawami, takimi jak czosnek lub chilli, które nadają zupie właściwości rozgrzewających i poprawiających odporność. Przed zabraniem się za gotowanie, dynię warto pokroić na mniejsze kawałki i podpiec w piekarniku przez 30 minut. Zyska dzięki temu więcej aromatu. Cebulkę wraz z czosnkiem należy posiekać i wrzucić do rondla z rozgrzanym wcześniej olejem. Podsmażyć przez 2 minuty, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Po 10 minutach od zagotowania, należy dodać upieczoną dynię i zmiksować całość na gładki krem. Na koniec wystarczy wsypać przyprawy i zagotować raz jeszcze. Do zupy można dodać również miąższ pomarańczy i1/2 szklanki mleka kokosowego – dzięki temu będzie miała bardziej słodki i orzeźwiający smak.
Dyniowe przekąski na wieczór
Dynia to warzywo, z którego w łatwy sposób można wyczarować zdrowe i pyszne przekąski. Najłatwiejsze z nich to frytki, które będą idealną alternatywą dla ziemniaczanych. Wystarczy pokroić dynię w odpowiednie kawałki, obtoczyć w oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw oraz ziół i upiec w piekarniku do miękkości. Prawda, że proste?
Słodkie wypieki z dyni
Miąższ dyni ma wszechstronne zastosowanie i nadaje się nie tylko do potraw na słono, ale także do słodkich deserów. Mało co smakuje tak dobrze, jak korzenne ciasto dyniowe z dodatkiem orzechów i czekolady. Do przygotowania potrzebne będzie:
- 250 g mąki,
- 250 g dyniowego puree,
- 3 jajka,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- opakowanie przyprawy korzennej,
- tabliczka czekolady,
- garść orzechów włoskich.
Jajka należy utrzeć z cukrem, a następnie zmiksować z roztopionym masłem i dyniowym puree. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawami w osobnym naczyniu. Następnie wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i dodać rozdrobnione kawałki czekolady oraz orzechów. Wymieszać delikatnie masę i wylać na posmarowaną olejem formę do pieczenia. Umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piec przez około 45 minut.
Dynia oprócz walorów smakowych zawiera również mnóstwo witamin, co czyni ją jednym z najzdrowszych jesiennych warzyw. Nie należy zapominać również o pestkach, które stanowią świetne źródło zdrowych tłuszczy. Warto więc kupować dynię, dopóki trwa na nią sezon i przyrządzać wyśmienite potrawy.
AWO