Smart food- czyli jedzenie z głową, to jeden z najnowszych trendów kuchni roślinnej. Nie odnosi się tylko do względów etycznych, światopoglądowych czy zdrowotnych ale pozwala również na zagwarantowanie odpowiedniej suplementacji i nauczy odpowiedniego komponowania diety. Oprócz smart food, w roku 2019 r. pozycja kuchni wegańskiej zdecydowanie się umocni za sprawą innych czynników.
Kryzys klimatyczny, który wymusza coraz większą świadomość ekologiczną: chcemy żyć świadomie, odpowiedzialnie i zgodnie z rytmem natury, szanując naszą planetę.
– Zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, ograniczenie wycinki lasów pierwotnych pod uprawę pasz dla zwierząt, przywrócenie równowagi w ekosystemach morskich to realne argumenty, które coraz częściej skłaniają do przejścia na dietę roślinną.– wymienia Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner, który od 5 lat edukuje Polaków na temat zdrowej, zrównoważonej diety roślinnej na warsztatach wegańskich w CookUp.
Badania konsekwentnie potwierdzają zdrowotne właściwości diety roślinnej, bazującej na trendzie Smart food, co wymusi poszukiwanie nie tyle modnych, co jakościowych rozwiązań. Istotne staną się przede wszystkim jej prozdrowotne właściwości. Zaczniemy zwracać uwagę nie tylko na sam fakt eliminacji mięsa z diety, ale skupimy się na odpowiedniej suplementacji i nauce odpowiedniego komponowania diety, która pozwoli racjonalnie uzupełniać potrzebne organizmowi mikroelementy.
– Szczuplejsza sylwetka, zmniejszone ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia oraz zastrzyk energii to tylko niektóre z prozdrowotnych, udowodnionych naukowo wartości diety roślinnej. – wymienia Michał Lachur.
Zdrowe produkty stają się coraz bardziej powszechne i łatwiej dostępne niż jeszcze parę lat temu. To głównie zasługa Internetu, ale i większej świadomości samych konsumentów.
– Zdrowe, ekologiczne produkty możemy kupić już nie tylko w dużych centrach handlowych czy eko delikatesach, ale też np. na stacjach benzynowych. To dobry znak na przyszłość. Bo mamy wybór, czy kupić chipsy, batona czy np. pokrojone owoce, jogurt lub koktajl. – zauważa Tomek Woźniak.
W 2019 r. będziemy chcieli wiedzieć więcej o tym, co zdrowe a nie tylko modne.
@newsrm.tv