Sezon letni to najlepszy czas na truskawkowe przysmaki. Jak najszybciej i najsmaczniej przyrządzić coś z tych wyjątkowych owoców. Dobrze mieć pod ręką kilka pomysłów.
Co można przyrządzić z truskawek?
Truskawki mają to do siebie, że są pyszne same w sobie i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Jednak czasem dobre jest jakieś urozmaicenie i wtedy przydaje się kilka podręcznych pomysłów. Z tych niezwykłych owoców można przygotować coś niemal na każdy posiłek. Mogą one umilić nam zarówno śniadanie, jak i obiad czy kolacje. Są również doskonałe na słodkie przekąski i ciastkowe pyszności. Oto kilka przepisów, które są łatwe, proste i przyjemne i na pewno sprawdza się w każdej kuchni.
Truskawkowo – waniliowa zupa
Do jej przygotowania potrzebne są:
- 0,5kg truskawek
- 150ml wina czerwonego (słodkiego lub półsłodkiego)
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- 700 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie zupy:
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Następnie wlewamy do garnka wino i wodę, wsypujemy cukier do smaku, dodajemy laskę wanilii i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy truskawki i znów gotujemy około 5 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy wanilie i przecieramy całość przez sitko tak, aby pozbyć eis nasionek z truskawek. Do tak powstałego roztworu dodajemy jogurt i całość miksujemy. Tak przygotowana zupę podajemy schłodzoną.
Pizza owocowa
Do jej przygotowania będziemy potrzebować ciasta na pizze. Można przyrządzić je samemu według swojego przepisu lub kupić w sklepie gotowe, które szybko przygotowuje się w piekarniku. Oprócz ciasta potrzebne nam będą takie składniki, jak: cukier puder, mus z malin, porzeczki, borówki, truskawki, ser mozzarella, kilka listków mięty i syrop klonowy.
Na upieczone ciasto do pizzy polewamy mus malinowy i układamy owoce, na nich pokrojoną mozzarelle. Następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak długo aż ser się roztopi. Na koniec dekorujemy listkami mięty i syropem klonowym.
Lody truskawkowo – twarożkowe
Do wykonania tych pyszności potrzebne nam będą:
- 2 opakowania homogenizowanego serka (najlepiej o smaku waniliowym)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- płatki migdałowe i rodzynki
- truskawki
Przygotowanie:
Serek waniliowy dzielimy na trzy części. Jedną z części mieszamy z wiórkami, jedną z płatkami migdałowymi, jedną z rodzynkami. Miksujemy truskawki i powstały mus dodajemy po równo do każdej z trzech części serka. Przekładamy mieszankę do foremek na lody i wkładamy na noc do zamrażali. Rano mamy gotowe, pyszne lody.
Jak widać z truskawek można przygotować praktycznie wszystko. Tak naprawdę od gotowych przepisów ważniejsza będzie wyobraźnia. Jeśli mamy odrobinę truskawek, wystarczy otworzyć lodówkę czy szafki i po prostu zajrzeć co w nich mamy. Makaron, ryż czy płatki owsiane, wszystko to może być świetnym dodatkiem do truskawkowych dań. Mleko, jogurt czy śmietana też sprawdzą się tu doskonale. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, rusza nasza wyobraźnia a z nią wszystkie pyszności będą świetnie smakować.
IMO