Włochy słyną ze swej tradycji kulinarnej, a położenie kraju sprzyja rozwojowi i urozmaicaniu lokalnych kuchni. Obecnie włoskie dania są jednymi z najbardziej popularnych na świecie – między innymi pizza, spaghetti bolognese, carbonara czy tiramisu. Jednak poza nimi jest znacznie więcej wartych uwagi potraw, które można zjeść w wybranych regionach.
Włoska kuchnia doceniana jest głównie za smak oraz świetnej jakości produkty, dzięki którym można przygotować wspaniałe dania. Poznając poszczególne regiony, warto rozsmakować się w różnych potrawach i poznać ich tradycję kulinarną. Są przysmaki występujące jedynie w danym regionie, są też takie potrawy – jak chociażby pizza – które przygotowuje się inaczej, zależnie od regionu. Sprawdź, czego warto skosztować podczas podróży po słonecznej Italii.
Pizza margherita – Kampania i Neapol
Będąc w Neapolu, stolicy regionu Kampania, warto wybrać się na najlepszą pizzę – przyjmuje się, że to właśnie z Neapolu wywodzi się słynny placek. Tradycyjna wersja podawana jest z mozzarellą i pomidorami, a także udekorowana świeżą i aromatyczną bazylią. Poza podstawową odmianą można jednak przyrządzać ją na wiele sposobów i serwować ją z różnymi składnikami. Tradycyjną margheritę można zamówić w każdej włoskiej restauracji, również w Polsce – pizza w Rzeszowie, Warszawie czy Gdyni dostępna jest w każdej pizzerii.
Spaghetti bolognese – sztandarowa potrawa Bolonii
Spaghetti bolognese – jak wskazuje nazwa – to popularna potrawa w Bolonii, mieście, które uznaje się za kulinarną stolicę Włoch. Jest banalnie proste, bo łączy głównie mięso mielone i sos pomidorowy, ale szybko zyskało miano najpopularniejszej pasty. Mimo to warto zamówić też inne dania z makaronem w roli głównej – np. z mulami, pesto z bazylii, borowikami. W pizzerii Dominium w Rzeszowie, przy al. Józefa Piłsudskiego 44, warto zamówić nie tylko pizzę, ale także sałatki lub makarony.
Gnocchi – sycące kluseczki serwowane w Alpach
W kuchni Trydentu dominują treściwe potrawy – będąc w Alpach, warto skusić się na gnocchi, czyli ziemniaczane kluseczki z różnym nadzieniem lub sosem. Popularne są dodatki mięsne, ale też sos serowy, grzybowy lub pomidorowy, a także połączenie koziego sera i trufli. Mimo że gnocchi nie są daniem dietetycznym, warto ich spróbować, a potem poszaleć na nartach, aby skutecznie spalić nadmiar kalorii. W całych Włoszech występuje wiele odmian tych kluseczek, można je wyrabiać nie tylko z ziemniaków, ale także sera, warzywnego purée (szpinak, dynia), innej mąki niż pszenna.
Risotto alla milanese – kulinarny symbol Lombardii
W Lombardii oraz okolicach można zjeść wspaniałe risotto alla milanese – danie na bazie ryżu, z dodatkiem parmezanu i szafranu. Złociste i aromatyczne stanowi prawdziwy rarytas w regionie – szafranowe danie to również klasyk w Mediolanie. Może być serwowany samodzielnie lub wraz z potrawką z giczy cielęcej. W całym kraju popularne są też inne rodzaje risotta, np. z owocami morza lub grzybami.
Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/rzeszow-galeria
Materiał partnera zewnętrznego