Zupa jarzynowa – smaczne i zdrowe danie obiadowe

0
1903
Zupa jarzynowa
Zupę jarzynową można wykonać na bardzo wiele sposobów, w zależności od własnych (rodzinnych) preferencji. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Zupa jarzynowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej gotowanych zup. Sprawdź nasz przepis na doskonałą zupę z jarzyn i przygotuj ją dla siebie lub dla swojej rodziny!

Dlaczego zupa jest taka dobra?

Warzywa uznawane są za istotny składnik pożywienia. Zawierają bowiem witaminy, mikroelementy oraz błonnik wspomagający ogólną pracę układu pokarmowego. Marchewka jest bogata w witaminę A i betakaroten. Brukselka zawiera witaminy: K, C oraz kwas foliowy. Bardzo smaczne, a przy tym niskokaloryczne są kalafior i brokuł. Przy czym brokuł, uznawany jest za warzywo o najbogatszym i najzdrowszym składzie. Ogórki obfitują w witaminy: A, B, C, D oraz E. Zaś ziemniaki są źródłem magnezu, żelaza, miedzi i witaminy C oraz większość witamin z grupy B. Zupa jarzynowa może zawierać różne kombinacje warzyw, dzięki czemu nie ma obawy, że ta pożywna potrawa może się nam znudzić!

Zupa jarzynowa – smaczne i zdrowe danie

Zupę jarzynową można wykonać na bardzo wiele sposobów, w zależności od własnych (rodzinnych) preferencji. Możesz stworzyć kompozycję z gotowych, mrożonych zestawień lub dostępnych w sezonie świeżych warzyw. A samą bazę przygotujesz z wody i stopionego masła, bulionu (proszek z przyprawami lub kostka rosołowa) lub po prostu z wywaru na mięsie. Zupa jarzynowa może być lekka i klarowna lub kremowa i gęsta, jeśli dodasz do niej śmietany.

Pyszne składniki na zupę jarzynową

Jeżeli posiadasz świeże warzywa, należy je obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa mrożone należy wrzucić do gotującej się wody bez uprzedniego rozmrażania. Waszej uwadze szczególnie polecamy nasz ulubiony zestaw warzyw na doskonałą zupę jarzynową:

  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 1 cebulę
  • 1 pietruszkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 seler
  • kilka różyczek kalafiora
  • 8 ziemniaków

Aromatyczne dodatki, czyli ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i kostkę rosołową zastosuj jako przyprawy do smaku wg własnego uznania. Pietruszką naciową lub koperkiem udekoruj wierzch aromatycznej zupy, a śmietaną i mąką zagęść, jeśli lubisz bardziej zawiesiste i kremowe konsystencje.

Sposób przyrządzenia zupy jarzynowej

Po obraniu i pokrojeniu w kostkę warzyw należy je umieścić w garnku z wodą i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól). W taki sam sposób należy postąpić z mrożonkami. Wszystkie składniki powinny gotować się około 20 minut, aby osiągnęły odpowiednią miękkość i wydobyły z siebie aromat.

Po tym czasie możesz dodać do wywaru z warzyw kostkę rosołową i śmietanę wraz z mąką, wymieszane uprzednio w innym naczyniu. Całość wywaru przypraw do smaku i gotuj dodatkowe 20 minut. Na sam koniec udekoruj natką pietruszki lub kopru. W zależności od upodobań, zamiast ziemniaków, możesz dodać ryż lub makaron.


Materiał partnera zewnętrznego