O czym należy pamiętać, żeby wykonać idealną bezę?
Beza to właściwie tylko dwa składniki- cukier i białka jajek, wiec teoretycznie powinna być banalnie prosta w wykonaniu. Jak bardzo praktyka może odbiegać od...
Co jedzą weganie?
Na początku warto wspomnieć czym właściwie jest weganizm. To styl życia, zakładający rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz korzystania z wyrobów tworzonych z...
Short drinki – poradnik dla początkujących
Wcale nie musisz być barmanem, żeby serwować swoim gościom smakowite drinki. Wystarczy poznać ogólne zasady miksowania oraz kupić odpowiednie składniki (przyda się też kilka...
Comfort food – pomysły na potrawy, które poprawią humor w jesienne...
Mianem "comfort food" określamy jedzenie, którego smak pomaga nam przetrwać przygnębiające i samotne chwile. Pozwala ono na powrót do chwil z dzieciństwa, świetnie poprawia...
Różne rodzaje i sposoby warzenia piwa
Piwo uważane jest za jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Piwem nazwiemy każdy napój, który powstaje w wyniku enzymatycznej hydrolizy białek i...
Kebab – turecki specjał, który zrobisz w domu
Choć sięgamy po niego często, nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, jak przyrządzić go w domu. A przecież kebab nie musi być...
Letnie muffiny – jedna podstawa, mnóstwo owocowych możliwości
Muffiny są idealne na lato. Proste w swej realizacji i spektakularne. Składniki będące podstawą muffinów są zupełnie nieskomplikowane, to: mąka, mleko, jajka, proszek do...
Orzeźwienie w upalne dni? Poznaj wyciskarki wolnoobrotowe i samodzielnie przygotuj zdrowe...
Czym się różni sok kupiony w sklepie od wyciśniętego w domu? Głównie składem. Robiąc soki samodzielnie, mamy pewność, że serwujemy rodzinie zdrowy sok bez...
Naczynie rzymskie – czyli piecz smacznie
Naczynia rzymskie są bardzo oryginalnym, ale i stale zyskującym na popularności rozwiązaniem. Gotowanie w glinianych garnkach zapewnia beztłuszczowe pieczenie oraz bardzo dobre walory smakowe potraw....
Matteo Brunetti: We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją...
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem...