Letnie orzeźwienie – sprawdzone przepisy na zdrową lemoniadę
W gorące, letnie dni należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kawa i herbata, pomimo walorów smakowych wysuszają organizm, alkohol robi to w jeszcze większym...
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu...
Co trzeba wiedzieć o prawdziwej włoskiej pizzy?
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To najpopularniejsze danie z kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. Jednak czy każdą serwowaną pizzę można...
Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr
Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A...
Na co będziemy mieć apetyt w 2018? Najnowsze trendy kulinarne
Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy. Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które...
Mąka na święta – jak wybrać właściwą?
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas...
Niezastąpiony ocet jabłkowy
Wielu zna go jedynie jako skuteczny i ekologiczny środek do czyszczenia o specyficznym zapachu. Warto jednak poznać właściwości octu jabłkowego, bo jest to produkt...
Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...
Torty okolicznościowe jak dzieła sztuki
Artystyczne wypieki podbiły polski rynek, a oferta pracowni cukierniczych jest niezwykle bogata. Cukiernicy są w stanie zrealizować każde, nawet najbardziej wymagające, zamówienie. Dla dzieci torty...
Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...
Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...