kuchnia chińska

Tajemnice kuchni chińskiej

1
Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak...
kuchnia grecka

Teo Vafidis o sekretach greckiej kuchni

2
Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i...
polskie smaki

Polskie smaki: lubimy kwaśne

1
Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w...

Matteo Brunetti: We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją...

0
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem...
Dobrze wyposażona kuchnia podczas pracy

Przedmioty kuchenne przydatne w trakcie gotowania

0
Przygotowywanie posiłków może być ogromną przyjemnością, jednak aby tak się stało, konieczne jest posiadanie odpowiednich przedmiotów kuchennych, które ułatwiają gotowanie. Nowoczesne gadżety są...
tort malinowy

Torty dla początkujących, czyli jak upiec tort?

0
Efektowny i pyszny tort to obowiązkowy punkt programu podczas wielu rodzinnych uroczystości: ślubów, rocznic, jubileuszów czy urodzin. Dla wielu z nas samodzielne przygotowanie tortu wydaje...
własne zioła w ogrodzie

Zioła dla ludzi i pszczół

1
Zdobią, smakują a także pomagają przetrwać pszczołom - sadźmy jak najwięcej ziół w ogrodach i na balkonach. Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia,...
Koktajl z jeżyn z powidłami śliwkowymi

Przywracamy lato! Postaw na proste i smaczne koktajle

1
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym bardziej warto przypomnieć sobie smaki lata i wykorzystać sezonowe owoce. Koktajle na bazie malin i jeżyn są pyszne...

Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia

1
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...
woda na lato

Letnie orzeźwienie – sprawdzone przepisy na zdrową lemoniadę

0
W gorące, letnie dni należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kawa i herbata, pomimo walorów smakowych wysuszają organizm, alkohol robi to w jeszcze większym...

Najnowsze