Domowe sposoby na pozbycie się zgagi

2
10974
sposoby na zgagę
Co można więc zrobić, żeby zapobiec tej nieprzyjemniej dolegliwości? Jeśli zgaga nie występuje zbyt często możemy spróbować kilku domowych sposobów | fot.: Fotolia

Zgaga – przekleństwo milionów ludzi. Pojawia się po posiłku, wywołana jest cofającym się z żołądka do przełyku kwasem. Najczęstszą przyczyną zgagi jest obżarstwo, picie alkoholu i palenie papierosów. Na szczęście można sobie z nią radzić.

Przyczyny zgagi

Głównymi przyczynami zgagi są:

  • obżarstwo
  • nadmierne spożywanie ostrych potraw
  • picie alkoholu i palenie papierosów

Zgaga często występuje u osób z przepukliną rozworu przełykowego, chorobą wrzodową, dwunastnicy i dróg żółciowych. Jej występowaniu sprzyja stres, napięcie nerwowe i psychiczne.

Domowe sposoby na zgagę

Co można więc zrobić, żeby zapobiec tej nieprzyjemniej dolegliwości? Jeśli zgaga nie występuje zbyt często możemy spróbować kilku domowych sposobów:

  • Napar z imbiru i rumianku – nie tylko pomaga przy zgadze, ale również pomaga wygrać z mdłościami. Najlepiej przyrządzać wywar z świeżo startego imbiru. Wystarczy wrzucić 1 łyżeczkę imbiru do szklanki wrzątku i zaparzać przez 10 minut. Napar z rumianku natomiast łagodzi podrażnienia wywołane kwasami żołądkowymi.
  • Siemię lniane – wsypujemy łyżeczkę nasion do pół szklanki wrzątku. Pozwalamy naparowi wystygnąć, a następnie oddzielamy nasiona. Do otrzymanego żelu można dodać jogurt, mleko lub wodę. Po spożyciu przełyk pokryje się cienką warstwą ochronną zabezpieczającą go przed podrażnieniami kwasem.
  • Sok z marchwi, buraka, rzodkiewki i ogórka – zasadowy odczyn tych warzyw neutralizuje kwaśną treść cofającego się w trakcie zgagi pokarmu.
  • Aloes – sok z niego łagodzi podrażnienia. Szklankę soku należy wypić na 15 minut przed planowanym posiłkiem.
  • Soda oczyszczona – łyżeczkę sody rozpuścić w szklance ciepłej wody. Spożyć w momencie pojawienia się pieczenia. Ulga następuje natychmiastowo.
  • Mleko – mleko o zawartości tłuszczu maksymalnie 1,5% jest w stanie zmniejszyć uczucie palenia w przełyku. Picie mleka wysokoprocentowego nie jest wskazane, gdyż może tylko pogorszyć objawy.
  • Napar z kminku – 2 łyżeczki kminku rzymskiego wrzucamy do szklanki z wrzątkiem. Zaparzymy przez 10 minut po czym odcedzamy i pijemy.
  • Prawoślaz lekarski – Łyżkę korzenia prawoślazu należy zalać przegotowaną, ciepłą wodą, pomieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie napar odcedzić i spożywać 2-3 łyżki uzyskanego płynu dziennie. Prawoślaz tworzy ochronną powłokę w przełyku, podobnie jak siemię lniane.

Oprócz wyżej wymienionych substancji pomocne może być także zmienienie pewnych nawyków i stosowanie się do poniższych reguł:

  • Leżenie może nasilać zgagę. Warto więc nie kłaść się ani nie schylać przez okres 1 do 3 godzin po posiłku. Zmniejszy to ryzyko na cofnięcie się treści żołądkowej do przełyku.
  • Zamiast 2-3 dużych posiłków warto rozbić je na mniejsze i spożywać w ciągu dnia nawet 5-6 razy.
  • Każdy kęs jedzenia należy dokładnie przeżuć i nie wolno spieszyć się z jedzeniem
  • Nawet tak z pozoru błaha sprawa jak obcisłe ubranie może wywołać duży problem, zwłaszcza gdy uciskają nas w talii.

Domowe sposoby na zgagę często potrafią całkowicie wyeliminować jej objawy lub je złagodzić. Jeśli zgaga przytrafia się nam okazyjnie to powyższe metody spokojnie wystarczą. Jeśli jednak zgaga jest bardzo częsta lub na tyle uporczywa, że nie da się z nią wygrać domowymi sposobami, należy zgłosić się do lekarza, który prawdopodobnie zastosuje leczenie farmakologiczne.


JMI