Jakie są skutki niedoboru witaminy A?

0
1917
niedobory witaminy A
Niedobór witaminy A ma opłakane konsekwencje, warto jednak zachować rozsądek i dbać o zbilansowaną dietę aby nie dopuścić do niedoborów jakiegokolwiek składnika | fot.: Fotolia

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest zależne od wielu czynników, w tym także od „zaopatrzenia” organizmu w odpowiednie witaminy niezbędne do jego funkcjonowania. Jedną z nich jest witamina A, zwana także retinolem. Jakie są skutki jej niedoboru? W jakich produktach jest najwięcej retinolu? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Niedobór witaminy A – czym skutkuje?

Witamina A przyczynia się do prawidłowego procesu widzenia. Osoby, które nie posiadają odpowiedniej ilości tego składnika narzekają na kłopoty ze wzrokiem i zamglony obraz (szczególnie po zmierzchu). Ponadto witamina A ma niebagatelny wpływ na stan skóry i przyczynia się do zahamowania procesów starzenia (dlatego jest składnikiem wielu preparatów przeciwstarzeniowych). Jej brak powoduje, że skóra jest sucha i łuszczy się. Mężczyźni powinni spożywać odpowiednie produkty z retinolem, aby podtrzymać produkcję plemników. Istotne jest też to, że witamina A ma bardzo duże znaczenie w aspekcie odporności naszego organizmu. Brak odpowiedniej ilości tego składnika przyczynia się do częstych infekcji, ponieważ organizm nie jest w stanie skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami.

Niedobór witaminy A to również gorszy apetyt. To z kolei przekłada się na mniejszą energię do wykonywania codziennych czynności. Osoby, które w wyniku niedoboru retinolu spożywają mniej pokarmów są także bardziej podrażnione i podatne na stres. Brak odpowiedniej ilości tego składnika wpływa również negatywnie na kondycję włosów. Wszystko dlatego, że stają się one łamliwe i częściej wypadają. Dzieci, które nie mają odpowiedniej ilości tego elementu w organizmie muszą liczyć się także z zahamowanie wzrostu.

Jakie produkty są bogate w witaminę A?

Witamina A występuje w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Najwięcej tego elementu znajduje się w podrobach, jest to np.: wątróbka wieprzowa (należy jednak wiedzieć, że takich produktów nie powinny spożywać kobiety w ciąży). Istotne w diecie są ryby. Szczególnie chodzi o dorsza, który posiada relatywnie najwięcej retinolu. Poza tym witamina A znajduje się także w jajkach. Nie brakuje jej w czerwonej papryce, marchwi i szpinaku. W przypadku owoców bogate w retinol są pomarańcze, śliwki czy wiśnie. Oprócz tego bardzo dużo witaminy A znajduje się w serach dojrzewających czy margarynach.

Niedobór witaminy A ma opłakane konsekwencje, warto jednak zachować rozsądek i dbać o zbilansowaną dietę aby nie dopuścić do niedoborów jakiegokolwiek składnika. Układanie diety – z dużą ilością retinolu – na własną rękę, także nie jest odpowiednie. Jeśli nie mamy stwierdzonych niedoborów, kierujmy się po prostu zasadą różnorodności. Jeśli jednak podejrzewamy niedobór u siebie – zacznijmy od wizyty u lekarza specjalisty.


KRR