Od dawna mówi się, że cukier to “biała śmierć”. Niestety, cukier jest obecnie niemal we wszystkim, a żeby uchronić się przed negatywnymi skutkami spożywania go, zrezygnowanie ze słodyczy nie wystarczy. Istnieją bowiem całe grupy produktów, które pod pozorem bycia „zdrowymi”, czy „fit” kryją w sobie mnóstwo szkodliwego cukru. Na co powinniśmy szczególnie uważać?
Produkty, które udają „zdrowe”
Dieta bogata w cukier powoduje m.in. cukrzycę, insoulinooporność, problemy hormonalne, zaburzenia metaboliczne i stres oksydacyjny. Nadmiar cukru wpływa również negatywnie na stan naszych zębów i powoduje częstsze wizyty u stomatologa.
Na półkach sklepowych znajdują się dziesiątki pozornie zdrowych produktów, które w rzeczywistości posiadają ogromną ilość szkodliwego cukru oraz chemii. Jest ich zdecydowanie więcej niż tych naprawdę zdrowych. Z tego względu warto czytać etykiety produktów, nawet jeśli zdaje nam się, że dany produkt będzie dla nas dobry. Na które produkty warto zwrócić uwagę?
Batoniki zbożowe
Owoce, orzechy i zboża na etykiecie… tak batonik muesli wydaje się być świetną alternatywą dla zwykłego, czekoladowego batona, prawda? Nic bardziej mylnego! Opakowania specjalnie są projektowane tak, by produkt wyglądał na zdrowy i fit – jednak tego rodzaju batonik może składać się w aż 1/3 z cukru! Warto przed zakupem przyjrzeć się dokładnie etykiecie i przeczytać skład, lub zrobić zbożowe batoniki własnoręcznie.
Batony proteinowe
Batony proteinowe (inaczej białkowe) również wydają się być zdrową, dietetyczną przekąską dla sportowców. Brzmi jak świetny produkt, kiedy nie mamy czasu zjeść większego posiłku, a chcemy uzupełnić białko i zyskać trochę energii. Nic bardziej mylnego! Tylko nieliczne batoniki proteinowe można uznać za zdrowe. Większość z nich zawiera również ogromną ilość chemicznych dodatków, tłuszczu i cukru.
Gotowe płatki muesli i owsianki
Owsianka czy muesli z suszonymi owocami lub orzechami, jest uważana za bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. Zwłaszcza, że tego typu gotowe produkty często mają na etykiecie hasła „fit”, czy „light”. Tak jak w poprzednich przypadkach, jest to tylko mydlenie oczu producentów, bo w rzeczywistości jednym z głównych składników tego typu produktów jest cukier. Również dodatkowe, niezdrowe substancje, jak tłuszcz palmowy są na porządku dziennym.
Smakowe jogurty
Jogurt to synonim szybkiej, lekkiej i zdrowej przekąski. Owszem, to prawda… ale tylko tylko pod warunkiem, że wybierzemy naturalny jogurt, z prostym składem. Wybierając owocowe jogurty pitne, czy słodkie jogurtowe desery musimy być świadomi, że produkt swój słodki smak zawdzięcza solidnej porcji cukru. Jeśli mamy ochotę na jogurt smakowy, najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie jogurtu naturalnego i samodzielne dodanie do niego świeżych owoców (w całości, lub zblendowanych – jeśli chcemy uzyskać jogurt do picia).
Materiał partnera