Miód to nie tylko naturalna substancja słodząca, ale również niezwykle bogate źródło cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Włączając go do codziennej diety, zyskamy dodatkowy zastrzyk witamin i mikroelementów, które poprawią naszą kondycję oraz wygląd. Jednak który z miodów posiada właściwości najbardziej dopasowane do naszych potrzeb?
Miód nektarowy a spadziowy
Najprościej rzecz ujmując miód występuje w trzech odmianach – odmianie spadziowej, nektarowej i mieszanej. Miód nektarowy jest najłatwiej dostępny, ponieważ pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych gatunków kwiatów. Z kolei miody mieszane, a zwłaszcza spadziowe, są trudniej dostępne. Spadź jest bowiem mieszaniną soków roślinnych i substancji wydalanych przez owady pasożytujące na liściastych i iglastych drzewach. Spadź jest skrupulatnie zbierana przez pszczoły i przetwarzana na miód. Spadziowy miód jest trudniej dostępny, ze względu na to, że spadź nie występuje regularnie co sezon, zaś nektar kwiatowy – tak. Miód mieszany stanowi oczywiście połączenie miodu nektarowego i spadziowego.
Który miód wybrać?
Jeśli chcemy zaopatrzyć się w miód o najwyższych właściwościach prozdrowotnych, warto zakupić miód spadziowy. Choć jego ceny bywają znacząco wyższe od miodów nektarowych, jest to doskonała inwestycja w zdrowie. Miody spadziowy zdecydowanie przewyższają miody nektarowe, pod względem zawartości witamin i składników mineralnych. Miód spadziowy pochodzący z drzew iglastych ma łagodniejszy smak, miód z drzew liściastych nie posiada tak wysokich walorów smakowych.
Właściwości miodów spadziowych
Właściwości miodów spadziowych skupiają się głównie w obszarach działania antyseptycznego i antybiotycznego, sprawdzają się w profilaktyce i wspieraniu leczenia dolegliwości układu krążenia, układu pokarmowego, układu oddechowego, moczowego oraz dermatozach.
Właściwości miodów nektarowych
Choć miody spadziowe są wysoko cenione, to miody nektarowe również posiadają ogromne właściwości prozdrowotne. Trzeba przyznać, że miody nektarowe są z kolei wyżej cenione ze względu na walory smakowe. Prócz tego są one łatwiej dostępne i tańsze.
Po miód sięgamy często w poszukiwaniu środka wspierające leczenie i profilaktykę infekcji układu oddechowego, cenimy je także za działanie antyseptyczne i antybiotyczne. Miodami, które odpowiadają tym wymogom są przede wszystkim popularny miód lipowy oraz rzadziej spotykany miód koniczynowy. Nieco słabsze działanie antybiotyczne posiada również miód rzepakowy.
Jeśli w miodzie szukamy źródła energii, możemy sięgnąć po miód wielokwiatowy, który jest popularny, łatwo dostępny i charakteryzuje się doskonałym smakiem. Ze wglądu na dużą zawartość krzemu wspiera kondycję układu krwionośnego, a także włosów, skóry i paznokci.
W stanach przewlekłego stresu i przemęczenia przydatny będzie miód mniszkowy, który działa łagodnie uspokajająco, wzmacnia odporność oraz wspiera pracę serca, układu krwionośnego, pokarmowego i moczowego. Prócz tego charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem, dlatego jest uwielbiany przez dzieci.
Miód w codziennej diecie
Miód jest naturalnym preparatem prozdrowotnym, którego działanie jest najbardziej efektywne jeśli stosujemy go systematycznie. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia od szklanki wody z łyżeczką miodu i cytryną. Prócz tego miód można stosować jako dodatek do tostów, kanapek, czy deserów. Chętnie stosowany jest również jako zamiennik cukru, do osładzania herbaty i kawy. Należy jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze wiele cennych składników miodu przepada.
Czy warto sięgnąć po miód?
Na to pytanie można odpowiedzieć wyłącznie twierdząco. Zdecydowanie warto korzystać z dobrodziejstw miodu, który swymi właściwościami bije na głowę dostępne w aptekach suplementy diety. Pamiętając o jego regularnym stosowaniu, możemy w pełni korzystać z jego bogactwa.
STU